20 Kasım 2018 | HABERLER 70. Sayı (Kasım-Aralık 2018) | 1.387 kez okundu |
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), SETUR Kalamış Marina’da İstanbul Yelken Kulübü ve Tuzla Yat Kulübü iÅŸbirliÄŸi ile 22 Eylül 2018 tarihinde “Filika ve Dingi YelkenciliÄŸi” konulu bir konferans ve yelken gösterisi gerçekleÅŸtirdi…
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), denizcilik alanında akademik/bilimsel yaklaşımlar geliÅŸtirmeye devam ediyor. Forum, son olarak SETUR Kalamış Marina’da İstanbul Yelken Kulübü ve Tuzla Yat Kulübü iÅŸbirliÄŸi ile 22 Eylül 2018 tarihinde “Filika ve Dingi YelkenciliÄŸi” konulu bir konferans ve yelken gösterisi düzenledi.
SETUR Kalamış Marina’da ana rıhtım üzerinde klasik yelkenli teknelerin donattığı bir ortamda gerçekleÅŸtirilen, yelken ve deniz dostu 200 dinleyicinin katıldığı etkinlikte dört ayrı konuÅŸma yapıldı. KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz İstanbul’da ilk kez yapılan bu faaliyetle geleneksel yelkenli tekneleri temsil eden üç ayrı yelkenli filika ile dört dingiyi ve İstanbul’un en güzel ve en tarihi yedi klasik yelkenlisini bir araya getirdiklerini belirterek, yüzyıllar süren filika yelkenciliÄŸinin tarihsel önemini deniz kültürü perspektifiyle vurguladı. Amiral Gürdeniz ayrıca bugün icra edilen faaliyeti geleneksel hale getirerek İstanbul’da her sene düzenlenecek “Klasik Tekneler Günü” etkinliÄŸine dönüÅŸtürmeyi amaçladıklarını söyledi.
İstanbul Yelken Kulübü Sportif Direktörü Yalçın Gürkan da klasik teknelerin gelecek nesillere aktarılmak için korunmalarının önemine dikkat çekerek, filika yelkenciliÄŸinin özellikle gençlere deniz ve yelken sevgisinin aşılanmasındaki rolünü dile getirdi.
Tuzla Yat Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Selim Ürgüplü ise klasik yelkenlilerin atası sayılacak dingi yelkenciliÄŸinin baÅŸta çocuklar olmak üzere gençlerin yelken eÄŸitimindeki önemine deÄŸindi.
Son konuÅŸmacı Gemi İnÅŸa Yüksek Mühendisi Tanju KalaycıoÄŸlu da Türkiye’de ahÅŸap tekne yapımcılığının her geçen sene kan kaybettiÄŸine dikkat çekerek Akdeniz çanağında en köklü ve estetik ahÅŸap tekne geleneÄŸine ve birikimine sahip Türkiye’nin bu alandaki öncülüÄŸünün ve dinamizminin devamının gerekliliÄŸine dikkat çekti.
Duayen yelkenci ve denizci Necati Zincirkıran da yaptığı konuÅŸmada tarihsel süreç içinde klasik yelkenli teknelerin İstanbul deniz kültürü içindeki yerine deÄŸinerek ahÅŸap tekne inÅŸa sanatının korunması ve geliÅŸtirilmesinin önem ve önceliÄŸinin altını çizdi.
R E K L A M