
|
CNR Avrasya Boat Show![]()
Yat, süper yat, mega yatların yanı sıra motor yat ile seyir teknelerinin sergilendiÄŸi CNR Avrasya Boat Show’da hem ziyaretçi hem satış rekoru kırıldı... Deniz tutkunlarının her yıl merakla beklediÄŸi CNR Avrasya Boat Show (Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı) bu yıl da sektör tarafından büyük ilgi gördü. Dünyanın en büyük ikinci tekne ve yat organizasyonu konumunda olan ve fiyatı 3 bin 500 TL ile 5,2 milyon Euro arasında olan yat, süper yat, mega yatların yanı sıra motor yat, seyir tekneleri ile ekipmanlarının sergilendiÄŸi fuar, muhteÅŸem bir finalle sona erdi. Birçok ünlü markanın ilk kez yeni teknelerini görücüye çıkardığı CNR Avrasya Boat Show’da hem ziyaretçi hem de satış rekoru kırıldı. 10 Åžubat’ta kapılarını açan ve 18 Åžubat’ta sona eren fuarı ziyaret edenlerin sayısı 67 bin 140 kiÅŸiye ulaÅŸtı. 9 gün süren fuara gelen nitelikli alıcılar sayesinde de fuar boyunca aralarında milyon dolarlık mega yatların da olduÄŸu çok sayıda tekne ve deniz aracı satışı gerçekleÅŸtirildi. CNR Holding kuruluÅŸlarından Pozitif Fuarcılık ve Deniz Endüstrisini ve DenizciliÄŸi GeliÅŸtirme DerneÄŸi (DENTUR) iÅŸ birliÄŸinde organize edilen CNR Avrasya Boat Show’u ziyaret edenler birçok etkinliÄŸe de katılma imkanı buldu. CNR Avrasya Boat Show DENTUR Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Süper Yat Paneli”nde, ülkemizde süper yat dizayn, üretim ve trendleri konuÅŸuldu. 17 Åžubat Cumartesi günü gerçekleÅŸtirilen panelin moderatörlüÄŸünü, KarataÅŸ Yacht Design’dan İbrahim KarataÅŸ ile Data Hidrolik’ten Cem HüroÄŸlu yaptı. 40 metre ile 100 metre arası süper yatların geleceÄŸinin ele alındığı panelde, Türkiye’nin önde gelen süperyat firmalarının temsilcileri konuÅŸmacı olarak yer aldı. Aes Yacht’tan Hasan Sancak, Mengi Yay Yachts’tan İrfan BaÅŸar, Sarp Yachts’tan Piraye Åžahinkaya, Su Marine’den Göksen KörezlioÄŸlu, Taka Yacht’tan Tanju KalaycıoÄŸlu ve Turquoise Yacht’tan Cavit Ünlüsü panelde konuÅŸmacı olarak yer alan isimler oldu. Pozitif Fuarcılık, bir sonraki fuarın tarihini de belirledi. Buna göre 14. CNR Avrasya Boat Show Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı, 9-17 Åžubat 2019 tarihlerinde, yine CNR EXPO YeÅŸilköy’de yapılacak.
KATILIMCI FIRMALARDAN GÖRÜÅžLER
Aegean Yacht / Sinan Özer: Biz dünyanın birçok yerine tekne sattık. Ancak ÅŸu anda kimse Türkiye ile kontrat yapmak istemiyor. Monako fuarında iki senedir görüÅŸtüÄŸümüz, 2 tane 55 metre tekne yaptıracak bir Fransız firma vardı. Son aÅŸamaya kadar geldik ancak, “olaÄŸanüstü hal devam etikçe sizinle kontrat yapamayız” dediler. Bu bizi gelecek açısından kaygılandırıyor. Buna benzer bir durumu 2008 krizinde yaÅŸamıştık, yine son anda iptal edilen 5-6 tane dosyamız vardı. Bodrum’da 30 civarında tersane var. 15-20 sene önce bu tersanelerde tekne yaptırabilmek için insanlar avans verip sıraya giriyordu. Åžimdi, bomboÅŸ. Tabi bizim de hatalarımız var. Ben 1992’den beri sac tekne yapıyorum ama Bodrum’da ahÅŸap yapmaya direnmek gibi bir durum da var. AhÅŸap tekne artık sürecini tamamladı dünyada. Kimse almıyor, satamıyoruz nitekim. Fuarda da yabancı ziyaretçi hiç yok. Birkaç tane gelen de mal satmaya gelenler. Onlar da oturur oturmaz “bu savaÅŸ ne olacak?” diye soruyorlar. Artık bu sektörün tek ses haline gelmesi lazım. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir karmaÅŸa yok. Sektör kuruluÅŸlarının da biraz daha sektöre sahip çıkması lazım. Sektörü hep beraber tanıtmamız, bir yerlere gidip çıkarma yapmamız lazım. Fuar önemli, katılmamız lazım. Ama bir tane olsun, iyi bir fuar olsun, yabancılar gelsin istiyoruz. Sektör kuruluÅŸlarının yurtdışından gelenleri desteklemesi lazım. Dünyada kaç tane mega yat brokerı var. Belli bir iÅŸ kapasitesi olanlar 100 kiÅŸiyi geçmez. Bu insanları örneÄŸin bedava uçak biletiyle, otelle buraya getirmemiz lazım. En azından gelip ne yaptığımızı görsünler. Avrupa’daki brokerların yüzde 90’ı 66 metre tekne yaptığımızın farkında deÄŸiller. Biz Hollanda kalitesinde tekne yapıyoruz. Gelen herkes kaynağımıza, iÅŸçiliÄŸimize hayran kalıyor. Ama bilen yok, marka olamıyoruz.
Aksa Jeneratör / Önder Özbelli: Tabi, iki fuarla sektörün bölünmesi fuarın verimliliÄŸini de düÅŸürüyor. Zaten sektör son 3-4 yıldır bir düÅŸüÅŸte. Birçok kiÅŸi ile görüÅŸüyoruz, iki fuar birden yapılmasından çoÄŸu kiÅŸi rahatsız. Bu nedenle her iki fuara da katılmayan firmalar var. Bizim önümüzdeki yıllar için netleÅŸmiÅŸ bir kararımız yok, her iki fuarı da deÄŸerlendireceÄŸiz.
AltınboÄŸa Makina / Mehmet DemiraÄŸ: Fuar firmamız açısından verimli geçiyor. Yurtdışı müÅŸterilerimizle bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Mevcut müÅŸterilerimizin ziyareti ile ürünlerimizle ilgili geri bildirimler alıyoruz. Potansiyel müÅŸterilere ürünlerimizi tanıtıyoruz. Fuar organizasyonu konusunda sıkıntı yaÅŸamadık. Fuardan genel olarak memnunuz. Henüz net olmamak ile birlikte, geliÅŸecek ÅŸartlara göre gelecek sene gerçekleÅŸecek fuara yine katılmayı düÅŸünüyoruz.
Asenyıl / Yılmaz Emir: Fuara kendi imalatımız olan LED aydınlatma malzemelerimizi getirdik. Bu alandaki eksikliÄŸi geçen seneki fuarda gördük ve böyle bir imalata karar verdik. Su altı aydınlatma malzemeleri için de Ar-Ge yapıyoruz, bu ürünlerin imalatına da 2018’de baÅŸlamayı planlıyoruz.
ATESS Elektronik / AteÅŸ ErdoÄŸan: Önceki yıllara baktığımız zaman fuarın ziyaretçi sayısı bir hayli düÅŸtü. Organizasyonla ilgili önemli bir sıkıntı yaÅŸamadık. Ama iki fuar olması sektörü gerçekten böldü. Aynı zamanda fuarın süresinin de çok uzun olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. En son METS fuarında da gördük; doÄŸru bir organizasyonla 3 günlük bir fuar da yeterli oluyor.
Aykut Turan Marine / Sevda Atik: Teknemize ilgi çok güzel. Ziyaretçi sayısından, niteliÄŸinden memnunuz. İlgili, bilgili deniz görgüsü olan insanlar geliyorlar. Bizim için herÅŸey iyi gidiyor. Organizasyon da gayet baÅŸarılı. Küçük bir aksilik oldu, ucuz atlattık. CNR’a çok teÅŸekkür ediyoruz çok destek oldular.
BTS Marin / Tayfun Türk: Fuar bizim müÅŸterilerle buluÅŸmamız için bir vesile oluyor. Bizim açımızdan son derece olumlu geçiyor. Her ne kadar koridorlar boÅŸ gibi görünse de daha önceden yaptığımız görüÅŸmeler, randevular, organizasyonlarla hedeflediÄŸimiz müÅŸteri kitlesine ulaÅŸtık. Fuardan sonra da onlarla bir araya gelip görüÅŸmelere devam edeceÄŸiz.
Cobra Yacht / Hüseyin Kırkan: Bu yıl fuardaki 4. yılımız. Bu yıl ilk defa birinci holdeyiz. Açıkçası daha fazla ziyaretçi bekliyorduk. İstediÄŸimiz kadar olmadı ama kötü olduÄŸunu da söyleyemem. GörüÅŸmelerimiz iyi gidiyor. Birkaç ziyaretçimizle ciddi görüÅŸmeler yaptık. Umarım devamı gelir.
Çarkçı / Furkan Çarkçı: Fuarda bir de aksilik yaÅŸandı. Yangından etkilenmedik ama is altında kalan botları temizlemek çok zor oldu. 1,5 günde ancak temizleyebildik. Çünkü bizim botlarımız özel temizleme ürünleriyle temizleniyor. Dolayısıyla kendi getirdiÄŸimiz özel ekipler tarafından yapıldı temizlik. İki fuarla açıkçası kendi ayağımıza kurÅŸun sıktığımızı düÅŸünüyorum. Ego tatmini için iki ayrı fuarın aynı tarihlerde yapılması çok gereksiz. Ortak karar verilip mart ayında, nisan ayında yapılsaydı biz de girerdik belki. Denizde bir Boat Show’un yapılması İstanbul’da hep deneniyor ama baÅŸarılı olamıyor. Bunu bu fuara rakip olarak yapmaya çalışmak bence büyük hata. Fuarcılar birbiriyle yarışırlar, rekabete girerler o onların bileceÄŸi iÅŸ ama sektör içinde birlik olunup bunun üstünden gelinmesi lazım.
Data Hidrolik / Cem HüroÄŸlu: Uzun zamandır düÅŸündüÄŸümüz ama bir türlü gerçekleÅŸtiremediÄŸimiz Süper Yat Paneli de bu seneye kısmet oldu. Yat inÅŸa sektörü kolayca bir araya gelebilen bir sektör deÄŸil. Biz bunu saÄŸlayıp tek yumruk olabilmeyi hedefliyoruz. Bu panel de bir baÅŸlangıç oldu. Firmalardan ve kiÅŸilerden de çok olumlu dönüÅŸler aldık. Bunu devam ettirmek istiyoruz. İkinci bir fuar da bu fuar bitmeden baÅŸlıyor. Tabi ki fuarlar olacaktır ama bu kadar üst üste olmasa daha iyi olurdu. DENTUR olarak CNR’la olan sözleÅŸmemiz bu sene bitti. Önümüzdeki yıllar için yeni bir ÅŸartname hazırlayıp teklifler alacağız ve sektör için en uygun kararı vermeye çalışacağız.
Denpar / Selim Yalçın: Fuar geçtiÄŸimiz senelere oranla daha sakin geçiyor. Kalabalık daha az ama ilgili ziyaretçi oranı daha yüksek. Yani kuru kalabalık yerine, daha çok ne aradığını bilen ziyaretçiler geliyor. Fuar organizasyonu konusunda bir sıkıntı yaÅŸamadık. Genel olarak baÅŸarılıydı. Ancak İstanbul’da iki hafta arka arkaya iki fuar yapılıyor olması bizi ciddi ÅŸekilde rahatsız etti. Bu fuara katılan firmaların bir kısmı, biz de dahil, her iki fuarda da ürünlerini sergilemek istiyor. Fakat bu ÅŸekilde arka arkaya olduÄŸu zaman organizasyon yapmak çok zor. Ürünlerimizin bir kısmını burada sergiledik, bir kısmını da Tuzla’daki fuarda sergileyeceÄŸiz. Hem organizasyon açısından hem iÅŸ gücü açısından ciddi masraflar getiriyor bu durum. Fuarların belirli aralıklarda ve sektöre uygun sezonlarda yapılması daha verimli olacaktır.
Es Line Yachts / Özgür Çetin: Organizasyonla ilgili bir sıkıntımız yok. Fuardan genel olarak memnunuz. Tabi, arka arkaya iki fuar olması tüketiciyi böldü. En azından zaman olarak araları biraz daha açık olabilirdi.
HBA Accumulator / Ali Baykal: Fuara ilgi biraz zayıf görünüyor. Ancak biz hedeflediÄŸimiz ziyaretçi, görüÅŸme adedine ulaÅŸtık diyebiliriz. Organizasyonla ilgili herhangi bir ÅŸikayetimiz yok.
Kaptan Denizcilik / Gültekin Güner: Fuarın ilk iki günü bizi biraz korkuttu. Ancak havalar güzel olunca ziyaretçiler de arttı. Birçok kiÅŸi ile irtibat kurduk. DoÄŸrudan iÅŸin ilgilileri ziyaretimize geldi. BeklediÄŸimiz müÅŸteri profiline ulaÅŸabildik. Ziyaretçi sayısı da diÄŸer yıllara göre daha fazlaydı. Bizim için gayet olumlu bir fuar oldu. İki fuarın çok yakın tarihlerde olması, fuar ÅŸirketlerinin kendi arasında çözmesi gereken bir konu. Çünkü bizim yerli ziyaretçimiz olduÄŸu kadar yurtdışından gelen ziyaretçilerimiz de var. Ancak aynı tarihlerde iki fuar hiç profesyonel görünmüyor. Ben yurtdışına fuara giderken, aynı tarihte iki fuar olan bir ÅŸehre gitmem.
KarataÅŸ Yacht Design / İbrahim KarataÅŸ: İki fuar konusunda benim bakış açım net. Özellikle aynı tarih olması hoÅŸ deÄŸil. İyi niyetli olduÄŸu söylenemez. Zaten küçücük bir dilim kalmış pastayı daha da bölüyorsunuz. DoÄŸru bir yaklaşım deÄŸil. Bu sene DENTUR yeni ihale açacak. En uygun teklif veren firma ile yola devam edilecek.
Lalizas / Mehmet Akgül: Fuar, maalesef 2017 senesinden çok farklı deÄŸil. 2017 senesi genel anlamda çok kötü geçmedi diyebiliriz. Bu açıdan bakarsak üzerine koymadan benzeri bir yıl yaÅŸayacağız gibi görünüyor. Yabancı ziyaretçi geçen sene de pek yoktu; bu sene daha da azalarak bu ivme devam ediyor. Yerli bayi ve müÅŸterileri buraya getirme ile ilgili geçen seneki problemin aynısı bu sene de var. Her geçen sene yapmış olduÄŸumuz ikili görüÅŸmeler azalıyor. Geçen sene yaptığımız çalışmaya göre; “fuarın iki senede bir yapılması” düÅŸüncesi ortaya çıkmıştı. Bu sene de muhtemelen aynı çalışma bir kez daha yapılacak ve yine aynı sonuç çıkacak. Firmamız adına önümüzdeki sene için net bir karar almadık ama diÄŸer katılımcı firmalarla ortak hareket etmek istiyoruz. Bu senenin bir diÄŸer sürprizi de ikinci bir fuarın ortaya çıkması ve büyük teknelerin ve bazı tedarikçi firmaların oraya geçmesiydi. Bu da fuarı olumsuz etkiledi.
Marina Deniz Araçları / Deniz Aylan: Ekipman-malzeme kısmı ise önceki yıllarla aynı gidiyor. Çünkü orada katılımcılarda çok fazla bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Orasının da tatmin edici olduÄŸunu söyleyebilirim. Biz ilk günden beri tek fuar olması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Fuarın nerede olacağı sektörün temsilcisi olan derneÄŸin belirlediÄŸi kriterlere göre karar verilmesi gereken bir konudur. Ama nerede olursa olsun, tek bir yerde olması, sektörün bir arada müÅŸterileri kucaklaması gerekir. Herkes katıldığı fuarda bir ÅŸekilde ticaretini yapacaktır ama burada en büyük bedeli, müÅŸteriler ödüyor. İstanbul’un ki farklı uç noktasına gitmek zorunda kalıyor. Bu da tabi, müÅŸterilerde mutsuzluk yaratıyor. Fuarların bazı günlerinin çakışması nedeniyle iki fuara birden katılmamız mümkün deÄŸildi. Birini seçmek zorundaydık ve biz de derneÄŸin destek verdiÄŸi fuarda karar kıldık. DerneÄŸin CNR’la olan anlaÅŸması bu sene bitiyor. Önümüzdeki yıl yeni bir sayfa açılacak. Biz, bizi sektörde temsil eden dernekle birlikte hareket etmemiz gerektiÄŸine inanıyoruz. Herkes sadece kendi, menfaatini düÅŸünmemeli, sektörün menfaatini de düÅŸünmekte fayda var. Çünkü herkesin kendi menfaati, totalde sektörün menfaatini artırmıyor. Buraya katılan firmalar genel olarak memnunlar; kimse “keÅŸke öbür fuara gitseydik” demiyor. Öbür taraftakiler de “biz 5 yıl buraya söz verdik” diyor. İki fuar firması da “biz önümüzdeki yıl fuar yapacağız” diyor. Kısacası DENTUR’un yeni yönetimini zor bir yıl bekliyor. Bu sektörü bir araya getirebilecekler mi? GöreceÄŸiz…
Mengi Yay Yatçılık / Hüseyin Mengi: Bunun yanında custom made tekne üretimine de devam ediyoruz. 2018 yılında inecek olan 40 metrelik bir teknemiz var. Bir tane de 12 metrelik bir teknemiz var. GörüÅŸmeler halinde olduÄŸumuz iÅŸler var. Bu sene fuarın kapanmasına iki gün kala diÄŸer bir fuarın devreye girmesi sektörü ikiye bölmüÅŸtür. Kesinlikle faydalı deÄŸildir. Fuarın yerinin neresi olduÄŸu önemli deÄŸil, ancak fuar bir tane olmalı. Bunları tek çatı altında toplayamazsak, ben belki her iki fuara da katılmayacağım. Ayrıca fuarın süresi de çok uzun. Yurtdışında bu fuarlar 4-5 gün. DENTUR tabi ki bu sektör için uÄŸraşıyor. Ama hep beraber toplanmamız lazım. Sadece DENTUR yeterli deÄŸil. İnsanların kafasına göre fuar düzenlemesini engellememiz lazım. Bunu DENTUR mu, DTO mu, GİSBİR mi, Ekonomi Bakanlığı mı yapacak bilmiyorum. Ama bu düzenlenmezse yarın biri daha çıkar bir fuar daha düzenler. Ziyaretçi sayısı tabi ki geçen seneye göre az. Çünkü ikiye bölündü. Åžimdi her iki fuardan da “bize daha çok ziyaretçi geldi” diye açıklamalar göreceÄŸiz. Ama kime ne kadar ziyaretçi geldiÄŸi önemli deÄŸil; bu ziyaretçileri bir yere toplamak önemli.
Merkür Spor Malzemeleri / Sinan YaÄŸmur: Fuar organizasyon olarak oldukça baÅŸarılıydı. Verimlilik açısından geçtiÄŸimiz seneden daha iyiydi. Üzücü bir kaza yaÅŸandı ama etkileri organizatör firmanın da katkılarıyla çabuk atlatıldı. Maddi bir zararımız olmadı ancak yangınla birlikte ortaya çıkan duman ve is, temizlik konusunda oldukça sıkıntı yaÅŸattı. CNR’ın da getirdiÄŸi temizlik ekipleriyle birlikte o sıkıntının da üstesinden geldik. BaÅŸka bir yerde olsa bu kadar hızlı bir ÅŸekilde telafi edilemeyebilirdi. Tuzla’da düzenlenen fuarla birkaç gününün çakışması bizim açımızdan zorlayıcı oldu. Biz her iki fuarda da yer alıyoruz, hem fuarı görmek, hem de müÅŸterinin tepkisini ölçmek istiyoruz.
Momenta Yachts / Murat Leki: Ziyaretçi sayısını bilmiyorum ama biz fuar boyunca boÅŸ durmadık. Özellikle hafta sonu çok yoÄŸundu. Gerçekten ilgili ziyaretçiler vardı. Fiyat avantajı da olunca teknelerimize ilgi arttı. Tuzla’daki fuara da katılıyoruz. Orada da denizde bir tekne sergileyeceÄŸiz. Teknemizi denizde görmek isteyenler için buradan oraya da randevu verdik. Organizasyonla ilgili bir sıkıntı yaÅŸamadık. CNR zaten bu iÅŸi iyi biliyor. Ben sektörde çatışma sevmiyorum. Herkes el ele versin, birbirine yardımcı olsun, kimse kimseyi kötülemesin isterim. Çünkü her satılan tekne bizim avantajımıza. Denize kazandırdığımız her insan bizim için potansiyel müÅŸteridir.
Moonday Yachts / Boray İşcen: Fuarda katılımcı firma azalmasına raÄŸmen müÅŸteri oldukça yoÄŸun. Yeni modellerimiz çok büyük ilgi görüyor. Eski modellerimiz zaten ilgi görüyordu. Organizasyonla ilgili bir sıkıntı yok. Küçük bir kaza oldu ama CNR bunu profesyonel bir ÅŸekilde atlattı. ÇeÅŸitli zararlarımız oldu ama el birliÄŸiyle atlattık. O konuda bir ÅŸikayetimiz yok. Tuzla’ya katılmadık çünkü iki gün zaten çakışıyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir rekabet Türkiye’de var. Avrupa’da bir fuar yapılacağı zaman dünyadaki bütün fuarların zamanına bakar ki, onlarla çakışmasın, yurtdışından müÅŸteri gelsin. Aksine biz kendi ülkemizde, kendi ÅŸehrimizi bile ikiye bölüyoruz. Biz iki hafta evvel katılımcı olarak Duesseldorf fuarına katıldık. Orada çok dikkatimi çeken bir konu oldu; kendi çapımda tepkimi gösterdim. Orada dünyanın her yerinden 2200 tane katılımcı firma vardı. 45-50 tane Türk katılımcı vardı. Fuarın ana giriÅŸ kapısında belki yüze yakın bayrak var ama Türk Bayrağı yoktu. 50 tane Türk katılımcının olduÄŸu fuarda Türk Bayrağı’nın olmaması beni rahatsız etti. Yönetime gittim, ÅŸikayetimi yaptım, dilekçemi yazdım. Fuar sonrası önerilere de yazdım: “Ben önümüzdeki sene bayrağımı burada görmezsem, standı kurmadan geri dönerim” dedim.
Mursan / Okan OÄŸuztürk: Keyifli bir fuar geçiyor. Bu sene biliyorsunuz, bölünmeler oldu. Bu nedenle biraz tereddütlü yaklaÅŸtık ama bugüne kadar oldukça baÅŸarılı geçti. YoÄŸunluk da vardı ama yoÄŸunluktan ziyade ilgili kiÅŸinin olması bizim için önemli. İlgili insan da çoktu ve beklentilerimizi karşıladı. 5-6 farklı ülkeden hem temsilci anlamında hem de bayilik isteyen veya yeni bir oluÅŸum düÅŸünen insanlarla tanıştık. Gönül daha çok olsun isterdi tabi ki ama az da olsa yabancı ziyaretçi de vardı. Umarım onların da geri dönüÅŸleri olacaktır fuardan sonra. Fuarda bir kaza yaÅŸandı ama ucuz atlatıldı. O günün sabahı zor geçti. Ciddi bir temizlik ihtiyacı oluÅŸtu. İlk baÅŸta bir aksaklık yaÅŸandı ama sonrasında yeterli sayıda temizlik görevlisi standımızda görevlendirildi. Yardımcı oldular bizlere.
Onur Halı / Onur AteÅŸ: Fuar beklentimizin de üstünde olumlu geçiyor. Çok güzel reaksiyonlar aldık, geri dönüÅŸleri de inÅŸallah iyi olur. Ağırlıklı olarak son kullanıcılar ilgi gösteriyor ancak imalatçı firmalarla da görüÅŸmelerimiz oldu. Geçen sene de katılmıştık ama bu sene daha verimli oldu. Tuzla’daki fuara da katılıyoruz ama arka arkaya olması bizim için sıkıntı oldu. Bu nedenle önümüzdeki sene sadece birine katılmayı planlıyoruz.
Raymarine / Cem TekdaÄŸ:
Bu sene fuarda bir bölünme oldu. Biz her iki fuara da katılıyoruz. Tabi bizim için ekstra bir yük oluyor. Bu standı götüremediÄŸimiz için yeni bir stant masrafı oluyor. Ayrıca ekip için de yorucu oluyor. Ama biz tecrübeli bir ekibiz. Ben Türkiye’de fuarlar baÅŸladığı zamandan beri fuarlara katılıyorum. Dolayısıyla her duruma Tek fuar olması her zaman daha faydalıdır. Almanya’ya baktığınızda birkaç ufak bölgesel fuar olsa da asıl fuar Düesseldorf ’tur. Fransa’da Paris’teki Show’dur ve hepsinin belli bir zamanı vardır. Bu sene bir de yangın kazası oldu, ÅŸanslıyız ki kötü bir neticesi olmadı. Fuar alanını eskiliÄŸinin de bunda payı olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Burada devam edilecekse, binanın ciddi bir ÅŸekilde elden geçirilmesi lazım.
Roda Yacht / Orhan Dinç: Aslında fuar koridorlarının dolup taÅŸması bizi ilgilendirmiyor. Bu sene yoÄŸunluk fazla olmasa da ilk kez tekne almak isteyen ciddi bir kitle var. Bu sene insanların daha küçük teknelere ilgi göstermesi dikkatimi çekti. BaÄŸlamanın çok pahalı olması bunda bir etken. Bir diÄŸer etken de insanlar personelle uÄŸraÅŸmak istemiyor, kendilerinin kullanabileceÄŸi tekneler istiyorlar. İki fuar olması hem ziyaretçiyi hem katılımcıyı böldü. Ayrıca fuarın yurtdışı tanıtım çalışmaları nerede ne kadar yapılıyor bilmiyorum ama yabancı ziyaretçi gelmedi bu fuara. GeçtiÄŸimiz yıllarda özellikle Rusya’dan, Azerbaycan’dan, Körfez ülkelerinden gelenler vardı, bu sene hiç yabancı yok. Yat sektöründe Türkiye’deki yabancı marka hayranlığını bitirmemiz gerekiyor. Bunun için de devlet ve ilgili meslek odaları birlikte çalışarak yerli üreticilerin markalaÅŸması adına ciddi projeler üretmemiz gerekiyor. Özellikle Bodrum için konuÅŸuyorum; Avrupa’da bitmiÅŸ olan ahÅŸap iÅŸçiliÄŸini biz devam ettiriyoruz. Ancak bunu dahi yurtdışına pazarlayamıyoruz.
Rossi Yacht / Mutlu Aytan: Sektörde yeni olduÄŸumuz için çekincelerimiz vardı. Beklentilerimizin çok üzerinde bir memnuniyetle karşılaÅŸtık. Türkiye’deki tekne piyasasında ya fiyatlar çok yüksek ya da konfor çok düÅŸük. Biz ortasını bulmaya çalıştık. Bunu yaparken de üst versiyonların konforunu ve alt versiyonun ekonomikliÄŸini bir araya getirmeye çalıştık. Teknenin suda testini de yaptık ve beklediÄŸimizden daha yüksek bir performans gördük. Organizasyondan gayet memnunuz. Talihsiz bir kaza yaÅŸadık ama CNR yönetimi kısa sürede toparladı. İnsanlara bir ÅŸey olmaması önemliydi, kimseye de bir ÅŸey olmadı.
Safter Yacht / Ayhan Safter: Poseidon’un balıkçı tipi, kamaralı lüks segment tekneleri de var. Onları da bu yaz getireceÄŸiz. Önümüzdeki sene daha büyük bir yer tutup ürünlerin tamamını sergilemeyi düÅŸünüyoruz. Bu sene müÅŸteri kalitesinden çok memnunuz. İlgi alaka güzel, bilgili insanlar geliyor. Tabi bu da bizi heyecanlandırıyor. Satışlar da güzel gidiyor. İnsanların Poseidon teknelerine olan ilgisi çok iyi. GeçmiÅŸ fuarlara oranla bu sene satışlar çok daha iyi. KDV ve ÖTV’nin olmaması biraz daha cazip hale getirdi. Bu da bize yansıdı. Gönül ister ki fuarda hiç sorun olmasın ama sorunsuz hiçbir ÅŸey yok. CNR da her sene üstüne koyuyor. Bir de salonlar yenilenebilirse, daha düzenli binalarda daha düzenli giriÅŸ çıkışlar olursa çok daha iyi olacaktır. Artık resmi makamların fuarları bir düzene koyası lazım. Bir fuar biter bitmez akabinde diÄŸer bir fuarı baÅŸlatmak çok yanlış. Zaten sektör can çekiÅŸiyor. İnsanlar artık çok zorlanıyorlar. Fuarlar yapılsın ama birbirlerine biraz uzak olsun ki insanlar maÄŸdur olmasın. Çünkü müÅŸterinin kafasında, “bir fuar daha var, bir de oraya bakayım” düÅŸüncesi oluÅŸuyor. Satın alacak adam bile beklemeye geçiyor. Buradaki modelleri de orada bir daha göremiyor. Bölünme kimsenin faydasına olmayacaktır.
Sarp Yachts / Engin Yıldırım: Fuar doÄŸrudan ilgili ziyaretçi sayısı bakımından beklediÄŸimiz seviyede deÄŸildi. Özellikle Süper Yat Pavilyonu, Türkiye’de üretim yapan firmalardan gerekli desteÄŸi görürse daha baÅŸarılı olacaktır. Fuar organizasyonu gayet baÅŸarılıydı, eleÅŸtirebileceÄŸin tek yönü, fuarın süresinin uzun olması. Bu tarz ihtisas fuarlarının daha kısa sürede daha yoÄŸun geçmesi gerekiyor. Fuarın süresinin kısaltılarak daha yoÄŸun tamamlanması bizim için daha olumlu olur.
Åžekerciler Group / Kaan Aktan: Fuar gayet güzel geçiyor. MüÅŸterilerimizle görüÅŸüyoruz, yeni baÄŸlantılar kuruyoruz. Organizasyon da gayet baÅŸarılı, hiçbir sıkıntı yaÅŸamadık.
Åžentürk Denizcilik / Volkan Åžentürk: Önümüzdeki yıllar için, fuarda olan arkadaÅŸlarımızla, DENTUR derneÄŸimizle, ortak karar vermek istiyoruz tabi ki. Ama benim fikrim öncelikle özellikle biz malzemeciler için fuarın süresinin kısaltılması gerektiÄŸi yönünde. Tekneciler için belki 9 gün olması daha doÄŸru ama bizim için çok uzun oluyor. Bir diÄŸer düÅŸüncem de fuarın iki senede bir yapılmasının daha faydalı olacağı yönünde. Böylelikle fuarın artık kaybettiÄŸi eski havasını yakalayabileceÄŸini düÅŸünüyorum.
Taka Yacht / Osman Tanju KalaycıoÄŸlu: İki fuarın art arda yapılmasının da ötesinde, Türkiye’de çok fazla fuar yapılıyor. Bana göre bu çok gereksiz. Bizim o kadar büyük bir sektörümüz yok. Biz fuarlara çok katılmayan bir firmayız ama göz önünde olmak isteyen, fuarlarda yer almak isteyen firmalar için çok büyük bir yük bu kadar fuar.
Teknomarin / Caner Masmanacı: Fuardan, ziyaretçilerin ilgisinden memnunuz. GeçtiÄŸimiz yıl daha durgundu. Bu yıl sektör biraz daha hareketleniyor gibi. Tabi diÄŸer fuarın katılımcıları bölmesiyle katılımcı sayısı azalınca, ziyaretçiler de daha detaylı gezmeye baÅŸladılar fuarı. Önceki yıllarda bazı salonları gezip bazılarına hiç uÄŸramayan ziyaretçiler vardı, bu sene fuara gelen ziyaretçi tüm salonları geziyor. Gönül ister ki sektör mümkün olduÄŸu kadar bir araya toparlansın. Zaten geniÅŸ bir sektörümüz yok. Ama “ben daha iyisini yaparım” yaklaşımı, böyle bölünmelere neden oluyor. Önümüzdeki sene artık tek fuara indirgeneceÄŸini umuyoruz. Biz yine DENTUR’u takip edeceÄŸiz.
Viking Deniz Malzemeleri / Ahmet Bulut Özsöz: Fuarlar bir arz talep meselesi. Her iki fuar da bittikten sonra sektör bir deÄŸerlendirme yapacaktır. Biz de DENTUR üyeleri olarak toplanıp bu iki fuarın neler getirip neler götürdüÄŸünü deÄŸerlendireceÄŸiz.
West İstanbul Marina / Fuat Çimen: Başında gemi inÅŸa mühendisi bir teknik müdür bulunan bir mühendislik ekibimiz var. 700 tonluk liftimiz, ÅŸu anda sadece Türkiye’de deÄŸil Akdeniz çanağında bir marina kompleksi içinde bulunan en büyük lift. 60-65 metre teknelerin karaya alınıp bakım onarımını yapmaya imkan veriyor bize. Fuarın ikiye bölünmesinden ötürü endiÅŸelerimiz vardı. Fakat daha profesyonel ziyaretçiler var. Geçen yıllara göre daha memnunuz fuardan. Kayıtlar, görüÅŸmeler daha ciddi. DiÄŸer fuara katılmıyoruz ama fuar boyunca orada arkadaÅŸlarımız olacak. Gelecek sene nasıl olacak onu da bilmiyoruz. Organizasyonla ilgili bir sıkıntı yaÅŸamadık. Aksine bu sene bazı popüler isimlerin yer aldığı etkinlikler ilgi çekti. Yine Süper Yat Paneli de önemli bir etkinlikti. İlginizi çekebilir... Kont Ostrorog ile Haliç Tekne Turları BaÅŸladıTarihi tekne Kont Ostrorog ile gerçekleÅŸtirilen bu yolculuklar, İstanbul'un endüstri, ulaşım ve mimarlık tarihini denizden izleme imkânı saÄŸlıyor... Yat Yarışları 2. Kez Didim'deDidim Yelken Kulübü ve Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen yat yarışı, hem spor hem de milli bayram coÅŸkusunu Ege'nin m... Coral Cup 2025, Antalya Körfezi'nde Heyecan Dolu Yat YarışıAntalya Körfezi, bu yıl ikinci kez Coral Cup Yat Yarışı'nın heyecanına sahne oldu. Toplam 24 yelkenli teknenin dört farklı kategoride kıyasıya müc... |
|||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.