200x200 piksel Reklam Alanı
200x200 piksel Reklam Alanı

Arthor Ford Marine Motorları Türk Loydu Onayı Aldı

Arthor Ford Marine Motorları Türk Loydu Onayı Aldı

18 Ekim 2011 | HABERLER
28. Sayı (Eylül-Ekim 2011)

Arthor Güç Sistemleri mühendislik ekibinin motor geliÅŸtirme deneyimi ve Ford motorlarının en güncel dizel motor teknolojileri bir araya gelerek Arthor Ford Marine motorlarını yarattı. Arthor Güç Sistemleri yüzde 100 yerli olarak ürettiÄŸi deniz motorları için Türk Loydu onayı aldı…
Arthor Güç Sistemleri mühendislik ekibinin motor geliÅŸtirme deneyimi ve Ford motorlarının en güncel dizel motor teknolojileri bir araya gelerek Arthor Ford Marine motorlarını yarattı. Arthor Güç Sistemleri yüzde 100 yerli olarak ürettiÄŸi deniz motorları için Türk Loydu onayı aldı…
Arthor Güç Sistemleri A.Ş., 25 yıla yaklaşan motor ve güç sistemleri geliştirme deneyimi ile Türkiye’ye ilk yüzde 100 yerli marine motorlarını kazandırma vizyonuyla 2008 yılı başında kuruldu. Ford Otosan A.Ş. tarafından tamamen Türkiye’de üretilen baz motorların her türlü marine, jeneratör, iş makinası ve endüstriyel uygulamalara yönelik üretimini gerçekleştiren Arthor Güç Sistemleri, marine motor geliştirme sürecinde tipik bir dizel motor geliştirme sürecindeki adım, yöntem ve tekniklerle paralel bir şekilde, bilgisayar destekli tasarım, analitik ve deneysel tasarım doğrulama yöntemleri kullanarak Arthor Ford Marine motorlarını yarattı. Proje, ayrıca Türkiye’nin ilk yerli marine motor geliştirme projesi olarak TÜBİTAK tarafından desteklendi ve Eylül 2009 tarihinde başarıyla tamamlandı. Arthor Güç Sistemleri, geçtiğimiz ağustos ayında da gerekli denetimleri geçerek Gemi Ana ve Yardımcı Makinalar ürün ana grubunda Türk Loydu Tip Onay sertifikası aldı.
Arthor Güç Sistemleri’nin, Ford Otosan’ın tamamen yerli olarak Eskişehir İnönü Fabrikası’nda ürettiği motorların üzerine inşa ettiği Arthor Ford Diesel Motorları daha iyi ve rafine sürüş deneyimi ve daha sessiz çalışmasının yanında daha güçlü ve neredeyse dumansız bir çalışma sunuyor. Motorların hepsinde kullanılan en son seviye Common Rail Yakıt Tüketim Enjeksiyon Sistemi verimli ve düzgün bir çalışma sağlıyor.
ARM24 / ARM32 motor ailesi Ford’un bugüne kadar milyonlarca üretilmiş ve her türlü çalışma koşulları altında kendini kanıtlamış olan meşhur Duratorq motorları üzerine inşa ediliyor. ARM73 / ARM90 motor ailesi de Ford Cargo kamyonları için geliştirilen ağır hizmet tipi Ecotorq motorları üzerine inşa ediliyor. Ecotorq motorlar üç kuşak Bosch Common Rail sistemine sahip ve 93.7 dBA gürültü emisyonu ile sınıfının en sessiz motorları arasında yer alıyor.

Arthor Güç Sistemleri’nin, geçmişinde 20-25 yıllık bir otomotiv tecrübesi olan bir gruba bağlı olduğunu söyleyen Arthor Güç Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Bayrak, “Argen Otomotiv olarak uzun yıllardır otomotiv alanında ticari araç üst yapı imalatı gerçekleştiriyoruz. Renault’un ve Mercedes’in de Türkiye’deki çözüm ortağıyız. Ford Otosan için de yine ticari araç üst yapı imalatı konularında bu zaman içerisinde çözümler ürettik. Firma ortaklarımız da zaten Ford’un mühendislik ekibinden geliyorlar.” diyor.

Ford Otosan’ın, Türkiye’de ürettiği kamyonların motorlarını, Ar-Ge’si de dahil yüzde 100 yerli olarak Türkiye’de ürettiğini belirten Ali Bayrak, Arthor Güç Sistemleri’nin de, bu motorlarla firmanın mühendislik ekibinin motor geliştirme deneyimini bir araya getirerek, yüzde 100 yerli marine motorları imal etmek üzere kurulduğunu söylüyor.

Arthor Güç Sistemleri’nin, kuruluşunun ardından Türkiye’nin ilk marine motor projesini bir TÜBİTAK projesi olarak devlete sunduğunu sözlerine ekleyen Bayrak, “Proje onaylandı ve 2009 yılında seri üretime başladık. Ford Arthor Marine motorlar için CE belgemizi DMI’dan aldık. Geçtiğimiz ağustos ayında da Türk Loydu’ndan tip onayımızı aldık. Ürünlerimizi artık Türk Loydu onaylı olarak sektöre sunuyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Türkiye denizlerinde 50’nin üzerinde motorumuz kullanılıyor
Arthor’un marin motorlarda Ford’un ana makinesini kullandığını vurgulayan Ali Bayrak, sözlerine şöyle devam ediyor: “Zaten dünyaya da baktığınızda spesifik örnekler haricinde, sadece marin motor yapmak için motor imal eden hiçbir ana motor üreticisi yok. Diğer markaların da bazı motorlarına baktığımızda aslında karada otomotiv ve ağır ticari araçların üzerinde kullanılan motorların üzerinde inşa edilmiş olan motorlar olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de böyle olması gerekiyordu. Türkiye’nin bir yüzde yüz yerli üretim motoru vardı, biz de bunun üzerine kendi bilgimizi koyduk ve bu motoru ürettik. Profesyonel anlamda ithal ürünlerle başa çıkabilecek bir ürün ortaya çıktı. Yakıt açısından da son derece ekonomik bir motor. Bugün, 50’nin üzerinde motorumuz Türkiye denizlerinde kullanılıyor.”

“7 bin metrekaresi kapalı 20 bin metrekarelik alanı olan bir fabrikamız var. Bu fabrikamızda ticari araç, marin ve endüstriyel motor imalatı gerçekleştiriyoruz. Ford’un endüstriyel motor bayisi ve üreticisi olmamız sıfatıyla sadece marin motor imalatı yapmıyoruz. Sektöre özel birçok farklı endüstriyel motor uygulaması da gerçekleştiriyoruz. Örneğin, yol süpürme araçlarında veya bir beton pompasında yardımcı motor olarak kullanılan motorları sektörlere özel hale getirerek piyasaya sunuyoruz.”

“Motor, üretilirken soğutma paketi olmayan fakat çalışabilir onaylanmış motor olarak üretilir. Bize geldikten sonra örneğin bir kara jeneratörü için üretilecekse buna soğutma paketi uygulanır, alternatör uygulaması yapılır, elektrik tesisatı yapılır ve bir jeneratör haline gelir. Yani endüstriyel motor diye tabir edilen motor, çalışabilir fakat üzerinde paket olmayan motordur. Bu motor üzerine biz soğutma paketini denize uygun hale getirerek imalatını yapıyoruz.”

İki tip motor ailesi var
“Ford’un iki tip motor ailesi var. Biri, hafif ticari araçlarda kullanılan Puma serisi motorlar. Ford Transit minibüslerde kullanılan bu motorlar, 100-120-140 ve 200 beygir gücünde üretilen, yüksek devirli makinalardır. Diğer motor ailesi ise Ecotorq serisi. Ağır ticari yani kamyon serisi araçlarda kullanılan bu motorlar da 260-320-350 ve 380 beygir olarak üretiliyor. Biz bu her iki ailedeki bütün beygir güçleri üzerinde marine motor imalatı yapıyoruz.”

“Puma serisi motorlar 8 metre ile 15-16 metre arasındaki hafif, kayıcı, motoryat tipi tekneler için uygun. Ecotorq serisi makinalardan ürettiğimiz motorlar ise, 15 metreden 30 metreye kadar olan daha çok gulet ya da balıkçı tekneleri gibi ticari tekneler için uygun.”

“Şanzıman ve diğer yan ürünlerde bir yerli bir yabancı üretici olmak üzere iki firma ile çalışıyoruz. Buradaki seçme hakkı tamamen müşteriye ait. Müşteri isterse bizden ürünü şanzımansız da alabiliyor. Bir paket halinde istediği zaman da biz ona iki tane seçenek sunuyoruz bunlardan birini seçip bizden ürünü temin edebiliyor.”
“Bu iş ciddi bir yatırım. Burada kullanmış olduğunuz sadece bir tane lisanslı 3D software’e 12-13 bin dolar para veriyorsunuz ki, bizim birkaç tane değişik yazılımımız var. Ciddi anlamda profesyonel bir mühendislik ekibine ihtiyacınız var. Bütün bunları göz önüne alarak son 1,5 yıldaki satışımıza bakarsanız bu yatırımı karşılamanız mümkün değil. Şu aşamada Türkiye’de pazar çok geniş değil. Ama biz Türkiye’de bu işin geleceğine inanıyoruz. Karadaki regülasyonların eninde sonunda denizde de olacağına inanıyoruz. Biz geleceğe ve ülkemizin parası yurtdışına gitmesin diye, yerli ürüne yatırım yaptık. Türkiye’de yüzde yüz yerli marin motoru biz yaptık, bunun da yaşaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

Fiyat avantajı her zaman olacak
“Fiyatlara baktığımızda rakip ithal ürünlerden daha uygunuz. Ama bölgesel ve pazarlama açısından birtakım eksiklerimiz vardı, şimdi onları tamamlayarak daha agresif bir pazarlama ile satış adetlerimizi de artırmayı ümit ediyoruz. Kârları alt düzeyde tutuyoruz, fiyat avantajımız tamamen buradan kaynaklanıyor. Ama bu önümüzdeki yıllarda rakip ürünlerle fiyatlarımızı eşleştireceğimiz anlamına gelmiyor. Bizim politikamız her zaman daha uygun fiyatlarla ürün sunmak.”

“Türkiye genelinde satış ağımız yok. Anlaşmalı olduğumuz servis noktalarımız var. Ama ana servis biziz. Sonuçta 1,5-2 yıldır bu ürünleri piyasada satıyoruz. Bizim için ilk 3 yıl çok önemli. İlk 3 yıl birebir müşterinin yanında olmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

Geri dönüşler çok olumlu
“Bugüne kadar motorlarımızı kullanan insanlar çok memnun. Özellikle normal seyir hızında kullanıldığı zaman çok ciddi bir yakıt avantajımız var. Bu konuda müşterilerimizden çok iyi geri bildirimler alıyoruz. Örneğin, Boğaz’da kullanılan bir tur teknesinin sahibi, henüz bir yıl bile olmadığı halde, sağladığı yakıt tasarrufu ile motor için harcadığı parayı çıkardığını söyledi. Aynı zamanda motorlarımızın yedek parça sıkıntısı da yok. Marinizasyonla ilgili bütün parçaları biz burada imal ediyoruz ya da tedarikçilerimize ettiriyoruz. Ana makina zaten bugün her yerde parçasını bulabilecek olduğunuz bir makine.”

Hedef kitlemiz gulet ve gezi tekneleri
“Ana hedef kitlemiz ülkemizde faaliyet gösteren, turizm sektörüne hizmet veren gulet ve gezi tekneleri. Bu tip tekneler için özellikle 260-380 HP aralığında ürettiğimiz Ecotorq serisi Türk Loydu tip onay sertifikasına sahip ürünlerimiz ile yerli ve özgün tekne imalatına yine yerli bir ürünle destek vermenin gururunu yaşıyoruz.”

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Boğaz'da Yelkenler Umuda Açılıyor

"Çocuklar İçin Yarışıyoruz" sloganıyla düzenlenen Lions Sailing Cup, yelken sporunu sosyal sorumlulukla buluşturarak, dezavantajlı çocuklara e...
8 Mayıs 2025

Raymarine, X-Yachts Gold Cup Festivali 2025'in Ana Sponsoru Oldu

Raymarine, 6-8 Haziran 2025 tarihleri arasında Danimarka, Haderslev'de düzenlenecek prestijli X-Yachts Gold Cup Festivali'nin isim sponsoru ol...
7 Mayıs 2025

Boat Show Ataköy Fuarı'na GİSBİR Desteği

Boat Show Ataköy Fuarı, 25 Ekim - 02 Kasım tarihleri arasında, Ataköy Marina' da Türkiye'nin En Büyük Deniz Fuarı olarak sektör ile buluşmaya ...
2 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.