Amatör DenizciliÄŸin GeliÅŸiminde Zihniyet Sorunu…
Avrupa ülkelerinde ortalama yüz kiÅŸiye bir tekne düşerken, Türkiye’de 2 bin kiÅŸiye bir tekne düşüyor. 8 bin kilometrenin üstünde deniz kıyımız olmasına raÄŸmen botlar dahil ortama tekne sayımız 62 bin civarında. 2009 ve 2010 yıllarını krizin gölgesinde geçiren Türk tekne ve yat üreticileri, ekonomideki düzelmeye paralel olarak 2011 yılına daha umutlu giriyor. Mega yat üreticilerinin ellerindeki siparişleri bitirme döneminde yat piyasanın canlanması, yeni siparişlerin alınmasına imkân sağlıyor. Ancak Avrupa’ya yapılan küçük tekne ihracatının büyük ölçüde düşmesi nedeniyle, 20 metre altı tekne üretiminde yaşanan sıkıntı henüz aşılabilmiş değil. YATEF ve DENTUR’un hazırladığı, “Türk Yat ve Tekne Endüstrisi Raporu” çalışmasında bu soruna dikkat çekilerek, amatör denizciliğin bugünkü durumu ve gelişimini engelleyen sorunlar ele alınıyor. Avrupa ülkelerinde ortalama yüz kişiye bir tekne düşerken, Türkiye’de 2 bin kişiye bir tekne düşüyor. 8 bin kilometrenin üstünde deniz kıyımız olmasına rağmen botlar dahil ortama tekne sayımız 62 bin civarında. Sahil şeridi bizden daha kısa olan Avrupa ülkelerinin çoğunda ise 500 binin üstünde tekne bulunuyor. 15 metre altı tekne kullanımına hitap eden amatör denizciliğin gelişiminin önündeki en büyük engel, kültürümüz ve alışkanlıklarımızdan kaynaklanan “zihniyet sorunu” olduğunu söyleyebiliriz. Başta devletin özel tekneleri lüks bir araç olarak tanımlaması ve zengin uğraşı olarak görmesi, medyada çıkan milyon dolarlık yat haberlerinin bu algıyı pekiştirmesi, tekneler üstünde ağır vergilerin olması ve teknelerin bir yatırım aracı olarak görülmemesi gibi nedenler, amatör denizciliğin yaygınlaşmasını önlüyor. Oysa bugün bir araba fiyatına 15 metrelik boylarda tekne almak mümkün. Bardağın dolu tarafından bakarsak, denizi olan ama denizi kullanmayan bir millet olarak, gelişmeye açık bir sektörümüzün olduğunu söyleyebiliriz. Mega yat ihracatında dünya pazarlarında yeri olan Türkiye’nin paralel biçimde tekne iç pazarını da güçlendirmesi gerekiyor. Bunun için oldukça ağır olan KDV ve ÖTV’nin düşürülmesi ve Avrupa’da olduğu gibi amatör denizciliği teşvik edecek yasal düzenlemelerin biran önce yapılması gerekiyor. İkinci ev veya araba yerine tekne alımını kolaylaştıracak bu düzenlemeler, geniş kesimlere yayılacak zihniyet değişiminin de başlangıcı olacaktır. Avrasya Boat Show’da görüşmek dileğiyle... Ä°lginizi çekebilir... Bayliner Boats, Düsseldorf Uluslararası Tekne Fuarı'nda Yeni C21'i TanıttıBayliner Boats, Düsseldorf Uluslararası Tekne Fuarı'nda C21'i tanıttı. Eski VR5 Cuddy Serisinin cesur bir evrimi olan C21, ÅŸekillendirilmiÅŸ, ÅŸ... Yelkenciler Tenzor Yarışları için Bodrum'da BuluÅŸtuTenzor International Cup J/70 Kış Serisi 2. Ayak yarışları, 16 Ocak PerÅŸembe günü baÅŸladı.
Tenzor Yelken Kulübü Türkiye'nin ev sahipliğinde düzen... Marina Pilot ile Denizcilik Eğitiminde Dijital Dönüşüm ve Ortak Tekne İşbirliğiMarina Pilot ve Blue-2 Yelken Akademisi iş birliğiyle Türkiye'de denizcilik eğitiminde devrim niteliğinde bir yenilik hayata geçiriliyor. Simülatö... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.